Nedenstående artikel er skrevet af 3 studerende ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. De kontaktede mig og bad om et interview, da de skulle skrive opgave om Mindfulness med ældre og her er hvad der kom ud af det. Artiklen er ikke publiceret, men jeg synes de har ramt plet ift selve interviewet, så derfor gør jeg artiklen tilgængelig for jer, der interesserer jer for mindfulness med ældre borgere.
“Mindfulness er også for ældre
Ældre er gode til at holde sig sunde med seniorgymnastik og grøntsager, men glemmer den mentale sundhed. Mindfulness instruktør, Conny Hjarsø, prøver at få ældre til at gå til mindfulness og prioritere anderledes.
Af: Simone Pihl, Kathrine Folmer Posgaard & Maria B. Andreassen
“Mindfulness er for alle,” lyder mottoet fra Conny Hjarsø, som er uddannet socialpædagog og arbejder som mindfulness-instruktør på 9. år. Til dagligt er hun selvstændig instruktør i enkeltmandsvirksomheden Mindfulsoul.
Mindfulness er at træne sit sind, og ifølge Conny Hjarsø er det meget populært hos mange børn og voksne, men de ældre dyrker ikke den mentale træning i lige så høj grad.
Det fremgår også af den nye markedsanalyse “Sundhed handler (også) om livskvalitet og nydelse” fra Landbrug og Fødevarer, som viser at kun 15% af ældre går op i deres mentale sundhed.
“Mindfulness er populært, men det er stadig meget nyt, så der er ikke så mange, der ved om det. Man skal ud over kanten og have fat i de ældre,” lyder det fra Conny Hjarsø, som mener, at de ældre kan få gavn af de mange værktøjer som mindfulness tilbyder. På trods af ældres manglende interesse for mental sundhed, så har Conny Hjarsø med årene mærket en stigende henvendelse fra plejecentre, der ønsker at tilbyde mindfulness – både fra de ældre selv, men også fra personalet. Personalet oplever, at de bedre kan rumme beboerne i hverdagen, når de har været igennem et forløb hos Mindfulsoul.
Nærvær og opmærksomhed
Når man deltager i en mindfulness time med Conny Hjarsø oplever man 60 minutters træning med både vejrtræknings- og sanseøvelser, siddende yoga og kropsafspænding. Men det er hovedsageligt nærværet og opmærksomheden, som er afgørende for succesen.
“De kommer med deres rollatorer og giver udtryk for, at den bedste dag på hele ugen er torsdag eftermiddag, hvor de skal til mindfulness,” siger Conny Hjarsø, som understreger, at mindfulness ikke kun henvender sig til ældre, der oplever stress eller lider af lidelser som for eksempel demens.
Conny Hjarsø er lige nu i gang med et mindfulness-forløb på Aktivitetscenter Østerbro i København. Det har været en stor succes, eftersom borgerne har givet udtryk for, at de elsker at komme der. Fremover håber Conny Hjarsø at kunne udbrede mindfulness til langt flere ældre, fordi hun oplever, at det gør en stor forskel for ældres mentale sundhed.”